(Görsel Şölen Aşağıda)

            Türkiyede nam salmıştır.Meşhurdur.Bir markadır. Google'da (Amasra Salatası) yazarak araştırılırsa (Bazen değişse de) 100.000'den fazla sitede adı geçtiği görülecektir.(Tıkla ve gör).(Yandex'de 150.000'den fazla). Hatta Amasra Salatası, Amasra dışında,özellikle Ankara'da birçok lokantanın Menü'sünde veya Fix Menüsünde aynı isimle yer almaktadır.Amasra Salatası bir sanatkar özeniyle hazırlanarak,çatal batırmaya kıyamayacağınız bir sanat eseri olarak size sunulur.Aşağıda örneklerini gördüğünüz gibi,Amasra'da ilk defa Canlı Balık Lokantasında yapımına başlanan Amasra Salatası her lokantada birbirine yakın görünüşte hazırlanarak sunulmaktadır.Ancak,Büyük Limanda Çeşm-i Cihan Lokantası ve Küçük Limanda;özellikle 1945 yılından beri hizmet veren ve ev yapımı turşu ilaveleriyle başlayıp salatayı geliştiren ; (rahmetle anıyoruz) Ayancıklı Mustafa Amcanın (Ayyıldız) oğlu,Celil Ayyıldız'ın yönetiminde işletilen Canlı Balık Lokantasında yaratılan harikayı görmek ve tatmak ayrı bir zevktir.Aslında Amasra Salatası çıktıktan sonra;Çoban Salatası gibi,sebze ağırlıklı diğer salata türleri de Amasra lokantalarından kalktı desek yeridir. Çünkü diğer salataların içinde bulunan malzemelerin tamamı Amasra Salatasında kullanılmakta ve aynı görsellik hiçbir salatada bulunmamaktadır.Bu salata anılarınızda asla unutamıyacağınız ayrı bir yer tutacaktır.Hele bir de Küçük Limanda güneş batarken,ufkun değişik renklere büründüğü akşam vakti; portakal rengini almış güneşin,denizle buluştuğu ve martıların oynaştığı tablo görünümündeki anı izlerken yerseniz... 

KULLANILAN MALZEMELER

             Salatalık-domates-havuç-kuru ve yeşil soğan-marul-kırmızı lahana-yeşil biber-piyaz-maydanoz-çükündür-roka-tere-brokoli-semizotu-dereotu-nane-beyaz turp-haşlanmış veya fresh mısır-karışık turşu (içinde mutlaka lahana turşusu ve kırmızı şeker pancarı kökü turşusu olmalı)-limon-elma sirkesi (Yoksa mutlaka Kemal Kükrer Markalı üzüm sirkesi)-tuz-zeytinyağı.

AMASRA SALATASININ HAZIRLANMASI

             Yöresel, 20'nin üzerinde malzeme ile yapılan Amasra Salatasına meşhur dedirten ise; önce lezzeti, sonra lezzeti veren malzemelerin kullanım sırası ile hazırlanış ölçüsü ve biçimi ile malzemeleri düzenli şekilde alta saklayarak, havuca ve turpa lale ve papatya gibi ilginç desenler verillip, enfes bir görüntüye dönüştürülmek suretiyle en üste yerleştilerek,göze hitap etmesinde gösterilen ustalıkta yatmaktadır. Ustalara lezzetinin sırrını sorarsanız söylemekten kaçınırlar.Hatır için söyleseler bile,mutlaka gizli bir eksiği vardır.Hadi size lezzette ve damak tadında en büyük etken bir  tüyo vereyim:Yağ,sirke,limon karışımı ayrı bir şişede iyice çalkalanıp;en son tuz ilave edilerek kullanılmalı. Amasrada, kokusunu hissettiğiniz her balık lokantasında,meşhur Amasra Salatası olmadan yemeğe başlanmaz.Aslında balık gelinceye kadar salatadan eser kalmıyor ya... 

              Bazı sitelerde salatanın yapılışı verilmekte ise de Amasra Salatasının lezzetini asla kimse tutturamaz...Böyle olunca biz de ne kadar TARİF versek abesle iştigal etmiş olacağımızdan tarif veremiyoruz.Yapımı size kalmış,eskilerin deyimiyle el izan göz mizan (el hüneri ve göz ölçüsü) usulü yani.Ama illa bir tarif istiyorsanız bu VİDEOLARA bir göz atmanızda fayda var.

               TABİİ SALATANIN YANINDA BALIK YEMEK DE BİR AMASRA KLASİĞİDİR...

(Alıntılarında,sitemi kaynak gösterenlere teşekkür ederim.)

 

 

( 23.10.2011'den sonra)
Görüntülenme: